17. aug. 2012

Teit ambisjon

Vanish-reklamen som svirrer på tv i disse dager får meg til å ville stikke hodet i sanden og late som om jeg ikke er menneske. Tenk så enkelt strutser har det. De trenger ikke å ha ambisjoner i livet utover å unngå rovdyr og å finne mat. Og når livet blir vanskelig stikker de hodet i sanden.

For ambisjoner er tydeligvis et svært varierende begrep i dette langstrakte landet. Hvor høyt skal man sikte? Hvor realistisk skal man være? Hvor stort omfang skal en ambisjon ha?

Definisjonen på ambisjon i Bokmålsordboka som er utarbeidet av Universitetet i Oslo i samarbeid med Språkrådet sier følgende:
ambisjon, ambisjo'n (fra lat., av ambire 'gå omkring for å verve stemmer, å søke embete') lyst til å hevde seg, gjøre karriere
Da lurer jeg på hvordan "Guro, leder" har tenkt til å hevde seg eller gjøre karriere på sine hvite håndklær. Enten er hun leder for Vanish i Norge eller så er hun leder for OCD-foreningen i Norge eller så er hun leder for alle sine venninner. Da kan hun kanskje ha en ambisjon om å ha hvite håndklær.

Håper det sitter noen tekstforfattere der ute som gremmes når de våkner fra sin rosa Vanish-boble og hører reklamen med nye klorvaskede ører. Huff og huff.

Ingen kommentarer: